Història

Història

El lloc històric de major interès del terme és l'Església romànica, antiga parròquia de Sant Valentí construïda al segle XI, amb capelles posteriors afegides a banda i banda de la nau principal. El campanar és de cadireta, refet en la part superior i la porta és a migdia on s'habilità el cementiri. Hi destaquen unes interessants pintures murals que es troben en procès de restauració al igual que el conjunt de l'església i el cementiri.

D'altra banda les Cabanyes posseiex l'honor d'haver estat el bressol del Dr. Josep Torras i Bages (1846-1916) bisbe de Vic, fill il·lustre de les Cabanyes, que a les darreries del segle XIX i principis del XX honorà la nostra terra i defensà la llengua catalana davant la repressió centralista.

La seva obra cabdal va ser La tradició catalana, publicada el 1892, obra en la qual a part de defensar el català, també fa una demostració clara i contundent de la influència del cristianisme en la configuració del poble català en tots els aspectes i a través de la seva història. És seva la frase "Catalunya serà cristiana o no serà".

La casa pairal, Mas Gomà, lloc de naixement de l'il·lustre penedesenc, està al costat de l'actual església, que amb el seu jardí de pins i altres arbres, és com diminut parc que decora la població.


Retrat del Dr. Josep Torras i Bages

Llibres editats

El venerable Doctor Josep Torras i Bages, fill il.lustre de Les Cabanyes. 1996, Les Cabanyes. Generalitat de Catalunya (Departament de Cultura)

Josep Torras i Bages, cent cinquanta aniversari. 1996 (Oriol Colomer i Bages )


Publicacions de l´Abadia de Montserrat epistolaris de Josep Torras i Bages i biografia (Fortià Solà i Moreta)

Data i hora de la darrera actualitzaciò
12:51  |  13-12-19
  • Recomana el contingut