Any Torras i Bages

175è aniversari del naixement del Venerable Torras i Bages (12/09/1846, Les Cabanyes) i 150è aniversari de l'ordenació de prevere (sacerdot)

Enguany celebrem el 175è aniversari del naixement del Venerable Torras i Bages, el 12 de setembre del 1846 al mas Gomà de Les Cabanyes, i el 150è aniversari de l'ordenació de prevere (sacerdot), el 23 de desembre de 1871. En aquestes celebracions volem redescobrir i augmentar el coneixement del pensament d'un home sempre actual, donant resposta cristiana als grans reptes contemporanis. L'1 d'agost de 1996 l'Ajuntament de Les Cabanyes, en el Ple municipal va donar el títol de "fill més il.lustre" al Venerable Torras i Bages sent alcalde Joan Saumell.

En Josep Francesc Feliu Torras i Bages fou batejat l'endemà dels seu naixement a l'església romànica de Sant Valentí, i passà els primers anys de la seva infantesa en el seu petit poble natal en una família de pagès. El 1854 la família es trasllada a Vilafranca del Penedès, on ara hi ha la Biblioteca que rep el seu nom. Estudia i viu a Barcelona, mantenint-se sempre fidel les seves arrels pageses i penedesenques. Celebra la seva primera missa a Vilafranca a la capella dels Dolors, a la plaça Jaume I, acompanyat per la família i els professors Manuel Milà i Fontanals i Xavier Llorens i Barba, i els preveres Drs. Antoni Estalella i Ricard Cortès, futurs bisbes com Torras i Bages. Tots ells exponents de l'alt nivell cultural i espiritual que es vivia a la capital penedesenca. Fou consiliari del Cercle Artístic de Sant Lluc, i amic de Mn Jacint Verdaguer entre altres personalitats rellevants de la vida espiritual, cultural i política de la seva època. Consagrat bisbe a la basílica de Montserrat el 1899, durant el seu episcopat a Vic, ens va nodrir d’una extensa obra, la majoria en català. Una carta pastoral fou lloada per Sant Pius X i una altra rebé la felicitació del següent Sant Pare, Benet XV. Finalment morí el 7 de febrer de 1916, “el bisbe de Catalunya” amb olor de santedat.

Amb aquest programa, un cicle que va de setembre a desembre, pretenem acostar-nos a l'amor a la veritat que impulsà a prendre la paraula al Venerable Josep Torras i Bages.

Darrera actualització: 08.09.2021 | 14:17