Any Torras i Bages

Dimecres, 8 de setembre de 2021 a les 00:00

Enguany celebrem el 175è aniversari del naixement del Venerable Torras i Bages i el 150è aniversari de l’ordenació de prevere (sacerdot).

Aquest any 2021 celebrem el 175è aniversari del naixement del Venerable Torras i Bages (12/09/1846 al mas Gomà de Les Cabanyes), i el 150è aniversari de l’ordenació de prevere (sacerdot), el 23 de desembre de 1871. En aquestes celebracions volem redescobrir i augmentar el coneixement del pensament d'un home sempre actual, donant resposta cristiana als grans reptes contemporanis. L'1 d'agost de 1996 l'Ajuntament de Les Cabanyes, en el Ple municipal va donar el títol de "fill més il·lustre" al Venerable Torras i Bages sent alcalde Joan Saumell.

En Josep Francesc Feliu Torras i Bages fou batejat l'endemà dels seu naixement a l'església romànica de Sant Valentí, i passà els primers anys de la seva infantesa en el seu petit poble natal en una família de pagès. El 1854 la família es trasllada a Vilafranca del Penedès, on ara hi ha la Biblioteca que rep el seu nom. Estudia i viu a Barcelona, mantenint-se sempre fidel les seves arrels pageses i penedesenques. Celebra la seva primera missa a Vilafranca a la capella dels Dolors, a la plaça Jaume I, acompanyat per la família i els professors Manuel Milà i Fontanals i Xavier Llorens i Barba, i els preveres Drs. Antoni Estalella i Ricard Cortès, futurs bisbes com Torras i Bages. Tots ells exponents de l’alt nivell cultural i espiritual que es vivia a la capital penedesenca. Fou consiliari del Cercle Artístic de Sant Lluc, i amic de Mn Jacint Verdaguer entre altres personalitats rellevants de la vida espiritual, cultural i política de la seva època. Consagrat bisbe a la basílica de Montserrat el 1899, durant el seu episcopat a Vic, ens va nodrir d’una extensa obra, la majoria en català. Una carta pastoral fou lloada per Sant Pius X i una altra rebé la felicitació del següent Sant Pare, Benet XV. Finalment morí el 7 de febrer de 1916, “el bisbe de Catalunya” amb olor de santedat.

Amb aquest programa, un cicle que va de setembre a desembre, pretenem acostar-nos a l'amor a la veritat que impulsà a prendre la paraula al Venerable Josep Torras i Bages.

El programa d'actes comença amb una missa el diumenge 12 de setembre a l'església Parroquial de St Valentí de Les Cabanyes, i seguidament hi ha l’acte d’inauguració a l’exposició “Obres dels artistes del Cercle Artístic de Sant Lluc regalades a Torras i Bages”, a la rectoria de l’església romànica de Sant Valentí de Les Cabanyes. L’exposició estarà oberta els caps de setmana fins diumenge 26 de setembre, de 11 a 1 i de 6 a 8, amb la possibilitat de veure l’audiovisual explicatiu de les pintures de l’església romànica. El següent divendres, 17 de setembre, a l’església Parroquial de Sant Valentí de Les Cabanyes es farà una conferència titulada “El Bisbe Torras i Bages pastor de l'Església” a càrrec de Mn Daniel Palau, cap de Teología Sistemàtica a la Facultat de Teologia de Catalunya. L’endemà dissabte a les 11 i a les 12 del matí hi ha una visita guiada a l'església romànica de Sant Valentí de Les Cabanyes, on s’explica l’origen dels restes de pintures medievals de l’Orde de Sant Joan de l’Hospital. Aquesta Orde es va establir a Sant Valentí de Les Cabanyes abans de traslladar-se a Vilafranca. Aquestes visites guiades es repeteixen mensualment els dissabtes 9 d’octubre, 20 de novembre i 18 de desembre. A la pàgina web de la Causa de Torras i Bages, a la conferència “El Venerable Bisbe Torras i Bages i la Música”, explica que incloem un concert als actes. Serà diumenge 31 d'octubre a les 6 de la tarda a Les Cabanyes, és de música barroca amb un clavicèmbal i dues flautes de bec, amb obres de Vivaldi i Bach entre altres. I finalment el 10 de desembre, per no quedar a segon terme a causa de les festes de Nadal, es celebrarà una missa a Santa Maria de Vilafranca del Penedès i una conferència titulada “Quina és la influència de Torras i Bages en l’art?” a càrrec de Dr. Ignasi Roviró, catedràtic d'estètica de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull. Els actes estan organitzats per les Parròquies de Sant Valentí de Les Cabanyes i Santa Maria de Vilafranca del Penedès, i l’Ajuntament de Les Cabanyes. Amb motiu del Covid és necessària una inscripció prèvia, i complir les mesures establertes per les autoritats competents.

Darrera actualització: 08.09.2021 | 15:01