Cicle festiu i cultural

CICLE FESTIU, CULTURA POPULAR I DINAMITZACIÓ

Les Cabanyes és un poble amb una llarga i rica tradició festiva en la qual, a part de la festa major, també hi trobem les celebracions de diferents diades al llarg de la seva història. El teixit associatiu de Les Cabanyes gira fonamentalment al voltant de la temàtica cultural i esportiva del municipi. El municipi compta amb diferents entitats per a organitzar tots aquests actes com són: la Comissió de Festes, l’Agrupació de Balls Populars de Les Cabanyes i l’organització de la Cursa de Sant Valentí.

Es tracta de celebracions de caràcter local (festivitat de Sant Valentí i Festa Major), de caire nacional (Diada de Sant Jordi i Diada Nacional de Catalunya), de caure popular (festes de Nadal i Carnaval), o de caràcter esportiu (Cursa Popular de St. Valentí, Tramontsava i la Trail Senders del Penedès).
 

  • La celebració de Sant Valentí es concentra durant el cap de setmana posterior al 14 de febrer, a no ser que aquest dia caigui en cap de setmana. L’esquema de celebració i el tipus d’actes que s’hi celebren es repeteix cada any, i es busca una diversitat de propostes que pugui ser atractiva per al major nombre de veïns possible. També s’ha arribat a consolidar la Cursa Popular de Sant Valentí, amb un circuit de tres quilòmetres, totalment urbà, plantejat perquè sigui accessible a bona part de la població i un incentiu a participar-hi.
  • Vuit setmanes abans de Setmana Santa, Les Cabanyes celebra la Rua de les carrosses de carnaval amb la participació de les dues comparses locals i 4 grups convidats.
  • Per la Diada de Sant Jordi, la voluntat és dotar-la de temàtica literaria i així donar sentit a la Diada amb l’organització de la Nit Poètica a l’església Vella de Sant Valentí (espai que acull periòdicament alguns actes culturals).
  • Pels voltants del mes d'abril també s’organitza la travessa des del Monestir de Montserrat fins l’església vella de Sant Valentí, més coneguda al nostre municipi com la Tramontsava, amb una elevada participació.
  • Menció a part mereix la Festa Major d’estiu, al voltant del primer diumenge d’agost. La programació inclou balls, sardanes, cercaviles, activitats esportives,... un bon nombre d’activitats que la Comissió de Festes escull i programa perquè tothom es pugui sentir identificat amb la principal festa del municipi.
  • Al setembre, tenim la celebració de la Diada Nacional de Catalunya amb un concert o un grup d’havaneres.
  • I per acabar el mes, l’últim diumenge de setembre, s’organitza la Trail Senders del Penedès. Dues curses paral·leles on la majoria del circuit es fa per camins envoltats de vinyes penedesenques.
  • Per acabar l’any, les festes de Nadal on la major participació es a través dels infants del municipi amb la visita del Patge Reial que recull les cartes i la cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient.
Darrera actualització: 09.10.2023 | 17:53
Darrera actualització: 09.10.2023 | 17:53