25N i la campanya "Bloqueja el masclisme"

Dimecres, 25 de novembre de 2020 a les 00:00

Avui 25 de novembre és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les dones.

L'elecció d'aquest dia per a reivindicar la lluita feminista no és mera casualitat, sinó que darrere s'amaga una història.

Les germanes Mirabal - Pàtria, Minerva i María Teresa - van ser tres activista polítiques de la República Dominicana. A finals del 1950 - després del triomf de les revolucions en contra de les dictadures que sofrien alguns països llatinoamericans - van fundar el grup revolucionari d'extrema esquerra 14 de Juny. Aquest grup anava contra el dictador Rafael Leónidas Trujillo, president de la República Dominicana entre el 1930 i el 1961.

A conseqüència del seu activisme, les tres germanes van ser torturades i empresonades en diferents ocasions i, finalment, el 25 de novembre del 1960 van ser segrestades i colpejades per ordres del dictador Trujillo. L'assassinat de les germanes Mirabal va generar una infinitat de protestes al país i les va convertir en un símbol llatinoamericà en la lluita contra la violència de gènere. 

De manera extraoficial, segons explica l'Organització de les Nacions Unides, els orígens d'aquest dia es remunten a 1981, quan militants i activistes en favor dels drets de la dona llançaven les seves protestes contra la violència de gènere, per a honrar a les germanes Mirabal.

No obstant això, no va ser fins a l'any 2000 quan l'ONU va oficialitzar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència envers la Dona.

Darrera actualització: 25.11.2020 | 13:25