Inspeccions de Gas

Dimecres, 15 de desembre de 2021 a les 00:00

FEGiCAT, BAXI i Mossos d’Esquadra inicien una campanya de comunicació a la ciutadania per prevenir dels falsos inspectors de gas

L’arribada del fred i el canvi d’estació ha portat a la Federació de Gremis d’Instal·ladors de  Catalunya (FEGiCAT), representant del sector instal·lador català, i a BAXI, empresa líder i referent en el desenvolupament de sistemes de climatització, a reprendre la campanya de prevenció i conscienciació amb la col·laboració de Mossos d’Esquadra davant el temor que la problemàtica associada a l’activitat  delictiva dels falsos inspectors de gas augmenti.

Amb aquesta campanya de comunicació massiva, FEGiCAT, BAXI i Mossos volen prevenir i informar a la població, especialment als col·lectius vulnerables i sensibles de patir aquest tipus d’estafa, per evitar que la problemàtica persisteixi i incrementi. A la vegada, també volen posar de manifest la importància  de denunciar aquests delictes per tal de comprendre la magnitud real de  la problemàtica i posar-hi fi.

FEGiCAT, BAXI  i Mossos fan un retrat del perfil de les víctimes i dels estafadors, així com el modus operandi durant els actes delictius 

Les últimes informacions sobre la situació entorn aquestes accions delictives, que es solen detectar a diferents  punts de Catalunya, però amb major incidència a l’àrea metropolitana, estan lluny de reduir-se. El confinament i l’ús intensiu dels habitatges ha creat el marc perfecte perquè aquestes organitzacions delictives puguin tenir més impacte. Tot i que no existeix un únic mètode a l’hora de cometre els actes delictius, existeixen patrons comuns.

En la majoria de casos, el fet delictiu s’inicia via telefònica per presumptes  empreses de manteniment de gas. El perfil dels estafadors acostuma a ser una sola persona o parelles mixtes, tot i que en els darrers mesos han predominat les  parelles femenines; Mossos adverteix que es tracta de grups itinerants que es mouen per tota Espanya.

Un cop els estafadors són al domicili, es produeixen diferents tipologies de delicte. Es poden produir furts, en els quals actuen de forma organitzada més d’una persona: mentre que un fa la suposada revisió del gas, l’altra passeja pel domicili robant objectes de valor. També es produeix estafa, en la qual durant la suposada revisió demanen pagament en efectiu o números de targeta per a fer posteriors càrrecs. A vegades es combinen tots dos delictes i en el pitjor dels casos es produeix robatori amb violència o intimidació.

El perfil de les víctimes es tracta de persones grans, especialment dones que viuen  soles. Els fets tenen un impacte psicològic negatiu en la víctima, ja que els causa por i inseguretat davant el succés, a més de sentir vergonya per haver caigut en aquest tipus d’engany. A més a més, les víctimes, que acostumen a ser persones grans, no són capaces de reconèixer als estafadors.

FEGiCAT, BAXI i Mossos posen èmfasi en la importància de denunciar els fets, ja que en nombroses ocasions els fets queden aïllats i no es presenta cap denúncia, a causa de la vergonya que pateixen les víctimes. Un augment de les denúncies ajudaria  a la policia a disposar de més dades, conèixer millor el modus operandi del delicte i disposar així de més evidències en processar judicialment als delinqüents.

La campanya  actual començarà el 2021 i continuarà al 2022

Donada la reiterada situació dels actes delictius, FEGiCAT, BAXI i Mossos d’Esquadra treballen  conjuntament en la campanya preventiva adreçada a la ciutadania de tota Catalunya, especialment a les víctimes potencials. “Ens sembla cabdal fer difusió de la necessitat de revisar les instal·lacions domèstiques en  benefici de la seguretat de tots i de l’eficiència energètica. Que aquesta feina estigui en mans d’instal·ladors professionals, amb qui BAXI treballa i està en contacte cada dia, durant tot l’any, és la millor garantia  per a tots” explica Antoni Perelló, director de vendes de BAXI.

“Per això, expulsar  de la nostra societat l’intrusisme especulatiu o delictiu és un compromís que  hem de mantenir ferm i BAXI hi vol col·laborar des de la primera línia”, conclou Perelló.

La campanya s’iniciarà aquest mateix any, i es preveu la seva continuïtat durant l’any 2022. Comptarà amb el llançament de 500.000 cartells que el propi Cos Policial de Mossos d’Esquadra, a través de les Comissaries i Oficines Policials, repartirà entre les comunitats de veïns per a què siguin col·locats a les mateixes comunitats i que informaran de consells de seguretat per prevenir aquestes accions.

S’estima que un  total de 1.900.000 persones tindran accés a aquests consells de seguretat i, en conseqüència, s’estima una reducció important en els fraus que aprofitin aquesta manca d’informació.

Els Mossos d’Esquadra  i FEGiCAT treballen en la prevenció d’aquests delictes des de l’any 2013 

La campanya posa de manifest que la situació continua sent crítica i que es necessita col·laboració per frenar el frau que atempta contra col·lectius vulnerables. Ja l’any 2015 es va crear una Comissió de Treball entre els Mossos d’Esquadra i FEGiCAT (en aquell moment sota el nom AGIC-FERCA) amb l’objectiu de crear i implementar iniciatives que controlessin, previnguessin i  eliminessin l’activitat delictiva perpetrada pels falsos inspectors de gas que es produïen als domicilis.

A finals de l’any 2016, amb el treball conjunt d’ambdues organitzacions, es va posar en marxa el primer  operatiu amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre com actuar davant els fraus. La campanya va comptar amb 30.000 díptics informatius i 20.000 imants de nevera que es van repartir a la població en aproximadament una setmana. Aquesta campanya no va ser un fet aïllat, si no que es va repetir durant l’any 2017 i durant el 2018.

El resultat obtingut durant la col·laboració de FEGICAT i els Mossos va ser l'increment de la prevenció, sobre tot en col·lectius vulnerables com són les persones grans, davant la problemàtica dels falsos instal·ladors de gas.

Per evitar ser víctima d’aquest  tipus d’estafa, els Mossos d’Esquadra recomanen no deixar accedir al domicili a persones desconegudes sense cita prèvia i que en el moment de la inspecció no es faciliti cap rebut ni dada bancària ni es pagui cap import en efectiu.

Darrera actualització: 15.12.2021 | 14:40