Les Cabanyes diu "Adeu Plàstics"

Dilluns, 23 de maig de 2022 a les 00:00

Les Cabanyes es suma a la campanya «Adeu plàstics» de la Mancomunitat Penedès-Garraf a partir del 23 de maig.

La campanya té per objectiu prevenir la generació de residus i donar alternatives al plàstic d'un sol ús i compta amb l'exposició «Prou plàstics», visitable del 23 al 29 de maig al Centre Cultural i Lúdic, que explica de manera dinàmica i visual la problemàtica que generen pel medi ambient i l'ecosistema l'ús dels plàstics que només fem servir una vegada i després llencem.

Accions de la campanya

A Les Cabanyes s'habilitarà també un punt informatiu el dimarts 24 de maig davant del Local Social de 10:00 a 13:00 hores. En la parada, hi haurà la possibilitat de prendre part en jocs i reptes al voltant de la temàtica i s'obsequiarà amb ampolles reutilitzables a totes les persones participants, fins exhaurir existències.

El dia dimecres 25 de maig a les 17:00 hores, es farà al Casal de la Gent Gran, un taller de confecció d'un embolcall reutilitzable. Cal fer inscripció prèvia al correu electrònic dinamitzacio.cabanyes@gmail.com indicant nom i cognoms i un telèfon de contacte.

Durant la setmana de campanya, l'alumnat de l'escola La Cabana realitzarà visites guiades a l'exposició per acostar la campanya als infants i joves del municipi.

La campanya també es desenvoluparà a les xarxes socials de l'Ajuntament mitjançant la campanya digital «Plàs-tic», en què s'anima a la ciutadania a acabar amb el “tic” d'usar i llençar, a partir de la utilització de materials reutilitzables, reduint així els residus que generem. Els missatges de la campanya, se centren en frases que sovint s'utilitzen a petita escala per “disculpar” el fet d'utilitzar materials d'un sol ús, i mitjançant aquest tòpics ens mostra les conseqüències ambientals que es produeixen a gran escala de la suma de petites decisions individuals.

Els plàstics no desapareixen

Més del 90% dels objectes que ens envolten estan fets amb plàstic, i la majoria de plàstic que es produeix, s'utilitza per a fabricar envasos d'un sol ús. Es calcula que un terç dels plàstics que utilitzem, escapen dels nostres sistemes de recollida, és a dir, no se separen correctament i no acaben als circuïts de reciclatge. Per tenir una idea, l'any 2021, la Mancomunitat va tractar 5.873 tones d'envasos a la planta de selecció.

Un cop al medi ambient, no desapareixen, simplement es tornen cada vegada més petits, prolongant la seva vida un segle o més al medi, i introduint-se en la nostra cadena alimentària.

Estudis recents mostren que més del 90% de l'aigua embotellada i el 83% de l'aigua de l'aixeta contenen microplàstics. Els plàstics d'un sol ús no són una bona opció ni des del punt de vista econòmic ni l'ambiental. Durant molt de temps els hem incorporat com a consum habitual. Cal, doncs, repensar un model que contempli productes més factibles que fomentin una economia circular i sostenible.

Darrera actualització: 25.05.2022 | 21:03